米耶雷斯住宅区 2009

米耶雷斯住宅区

2008
REMODELING OF PORTO ALEGRE’S WATERFRONT

地点
米耶雷斯,阿斯图利亚,西班牙

现状
施工建设中

建筑面积
11.024 sqm

项目预算
5.940.535 EUR

客户

DEPARTMENT OF HOUSINF AND URBAN DEVELOPMENT OF SPANISH GOVERNMENT.
SEPES ENTIDAD PÚBLICA EMPRESARIAL DEL SUELO

设计公司
B720 ARQUITECTOS

设计师
FERMÍN VÁZQUEZ

结构
BOMA

The project is for open blocks of apartments, irregular in shape, and adapted to the street line on the north and west. Functionally, the apartments are organised in two blocks of similar height (6 storeys) which are related to one another at the corner with a separation of six metres. This morphological difference is in turn reflected in the treatment of the two groups and in the finish of their facades. The resulting volume giving onto Calle Ocho is slightly curved, copying the official alignment of the plot. The building parallel with the Avenida de Asturias has four doorways giving access to two apartments per floor, except on the corners of the internal perimeter, where there is one duplex dwelling.

With respect to the facade, the criteria adopted are to align, insert and rotate within the pre-established bounds, but above all to treat the directions as perceived from around the plot. On some stretches of the facade the skin acts as an adaptive and differentiating element with three types of cladding. Different degrees of opacity provide for solar and acoustic protection; the various degrees of adjustability of the panels allow users to modify their relations with the surroundings according to the time of day.

The green zone improves the buildings’ microclimatic conditions, while the articulations become, furthermore, circulation routes on the ground floor that allow occasional transit between the public and the private space.

此条目发表在Projects分类目录,贴了, , 标签。将固定链接加入收藏夹。

评论已关闭。