格林纳达科学公园 2008

格林纳达科学公园

2007-2009

地点
格林纳达,西班牙

现状
完工

建筑面积
30.000 sqm

设计公司
OAB

设计师
CARLOS FERRATER, EDUARDO JIMÉNEZ – YOLANDA BRASA

竞标日期
JANUARY 2003

项目开始日期
2004

项目结束日期
2008

结构
JUAN CALVO. PONDIO

总承包
DRAGADOS

摄影
ALEJO BAGUÉ

The project for extending the Science Park in Granada, next to the River Genil, posits the construction of a single roof with slight inflections that is similar to an open hand, beneath which are housed the different bits of the program interwoven in a spatial continuum.

The empty space connecting the big boxes or containers of the different programs—the Macroscope, Biodome, Technoforum, Health Sciences, Al-Andalus, auditoria and spaces for temporary and permanent exhibitions—organizes the communications and logistics and relates to the Park’s activities as a whole.

The proposed spatial structure allows for great flexibility in terms of uses and of situations interweaving different routes and themes.

In general, most of the projects that develop topographies replace the continuous quality of the roof with a succession of planes or porticos of various shapes. In this way, the spatiality and constructional autonomy of the roof as a continuous element is converted into a sequential relationship of intercommunicating spaces.

In Granada the roof constitutes a continuous angled plane that floats above the sloping plane of the ground, the two planes enclosing the huge exhibition spaces between them, with the light that penetrates between the roof’s angles emphasizing the places of communication and relation.

In its abstraction, the great roof displays a silhouette that recalls the skyline of the mountains of Granada. The resolution of the great topographicalroof adapts to volumetric needs, which generate within them closed spaces of great size and height that accommodate the different programs. The roof hovers above the terrain, constructing a new topography that, by being angled, organizes in its angles the skylights that endow the spaces of connection and circulation with natural light.

The grid of the roof is resolved with a double-layered, three-dimensional structure that includes technical systems and installation networks, thus solving drainage and rain run-off. The skylights punctuate the roof as a continuation of the main structure.

此条目发表在Projects分类目录,贴了, , , 标签。将固定链接加入收藏夹。

评论已关闭。